Pressiteade BSA ultimaatumi kohta

PRESSITEADE
18. aprill 2013

Eesti Interneti Kogukond: ultimaatumite asemel andke võimalusi tarbida

Esmaspäeval toimus Justiitsministeeriumis ümarlaud, mis kutsuti kokku BSA saadetud ähvarduskirja peale. Kirjas läbi lillede esitatud ultimaatum nõuab koopiaõiguse rikkujatele uusi trahve, ennetavaid kahjuhüvitisi ning kaebajale väiksemat kohtulikku tõendamiskoormust. Ultimaatumiga kaasneb ähvardus lisada Eesti “Special 301” nimekirja, mis tähendaks mitteformaalseid sanktsioone Eesti majandusele.

Kirjas viitab BSA-d esindav advokaat Kaido Uduste organisatsiooni IIPA (International Intellectual Property Alliance) soovile lisada Eesti riik “Special 301” nimekirja, millega kaasneksid Eestile mitteformaalsed majanduslikud sanktsioonid. Ta pakub BSA nimel “koostööd” Eesti riigiga esitades terve rea nõudmisi, mille täitmise järel on lootust, et Eesti jääb nimekirjast välja. Oma kirjas jätab ta mainimata, et BSA on IIPA liige ning et just BSA esitas IIPA-le kaebuse, mille alusel IIPA soovib Eestit nimekirja lisada.

Samuti kurdab härra Uduste, et Eestis on inimõigused (“tarbija õigused”) riiklikult kõrgem prioriteet kui koopiaõigus.

“Tegu on tänapäevase katuse pakkumisega, kus lobiorganisatsioon loob ohu ning seejärel tuleb pakub lahendust,” ütles ümarlaual MTÜ Eesti Interneti Kogukonda esindanud juhatuse aseesimees Elver Loho. “Varem on säärane diplomaatia käinud märksa rohkem läbi lillede või kabinetisaladuses. Minu silmad pole selles valdkonnas veel nii jultunud avalikku ähvarduskirja näinud.”

“Kui rekordilise meeleavalduse esile kutsunud ACTA oli veel üsna ebamäärane oht, siis veidi utreeritult võib öelda, et härra Uduste on pannud oma kodumaa majandusele püssi kuklasse ja nõuab oma välismaistele tööandjatele raha ja võimu. Eesti kõrgeim võim on aga rahvas ning võib olla üsna kindel, et Eesti rahvas ei vaata sääraseid ultimaatumeid heakskiitva pilguga.”

Loho sõnul on piraatlus pigem teenuseprobleem. “Isiklikult ostan oma tarkvara legaalselt App Store-ist ning Steam-ist. Mitte trahvide ja kohtuasjade kartuses, vaid sellepärast, et läbi sääraste teenuste ostmine on kordades mugavam ja arvuti tervisele ohutum kui piraatlus. Ootan pikisilmi Eestisse USAs levivaid teenuseid nagu Netflix, et läbi nende mõistliku hinna, kvaliteedi ja mugavusega tarbida filme ja muusikat. Peamised põhjused miks need teenused veel Eestis pole on Eesti väike turg ning justnimelt Läänes leviv liigne koopiaõiguse kaitse, mis takistab teenusepakkujatel läbi rääkimast Eesti territooriumi sisaldavaid litsentse.”

Lisa-allikad:

Pikemalt:

Elver Loho
Juhatuse aseesimees
MTÜ Eesti Interneti Kogukond
Telefon: +372 5661 6933
E-Post: elver.loho@kogukond.org

Saskia Kiisel
Juhatuse esimees
MTÜ Eesti Interneti Kogukond
Telefon: +372 5382 2723
E-Post: juhatus@kogukond.org

Rubriigid: Pressiteated, sildid: , , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

4 kommentaari postitusele Pressiteade BSA ultimaatumi kohta

1. arhivaar kirjutab:

BSA olemuse ja tegevuse kohta tasub lugeda 10 aastat vanu krestomaatilisi kirjatükke: https://www.ria.ee/lib/am-2001-2005/8482_4D3.HTM

Rating: 0 (from 0 votes)
  2. “Ootan pikisilmi Eestisse USAs levivaid teenuseid nagu Netflix, et läbi nende mõistliku hinna, kvaliteedi ja mugavusega tarbida filme ja muusikat. ”

Tore oleks kui kodumaised tegijad ellu jääksid, legaalselt filmiteenust saab juba pikemat aega.

Täname tähelepanu eest!
    Vifi.ee

Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Pingback: Ajalooline raamat | NugiBlogi